Hur du kan skydda ditt smarta hem från cyberattacker

Använder du smarta hem-lösningar? Med allt fler enheter som är uppkopplade till internet ökar också risken för cyberattacker. Som användare bör du därför vara medveten om säkerhetsriskerna. Här är några enkla åtgärder som du kan vidta för att skydda ditt hem mot potentiella hot.

Smarta enheter som är anslutna till internet kan utföra en mängd olika uppgifter, inklusive att kommunicera med andra enheter, samla in data samt lagra information. Tekniken används i smartphones, surfplattor men även klockor, högtalare och TV-apparater. Numera kan vi fjärrstyra och automatisera allt från belysningen i vardagsrummet till ytterdörrens låsfunktion.

Det smarta hemmet är sårbart

Att allt fler av våra enheter är uppkopplade till internet gör livet onekligen bekvämare. Fast eftersom enheterna är uppkopplade till internet medför det en risk för till exempel integritetsintrång. Att skydda ditt smarta hem från cyberattacker är därför viktigt av många olika skäl. För det är inte bara din personliga information som kan komma på vift – skulle en hacker ta över kontrollen över dina smarta enheter kan det orsaka allvarliga problem. Om enheten hackas kan till exempel din säkerhetskamera slås av helt utan din vetskap.

Men den goda nyheten är att det finns mycket du kan göra för att höja säkerheten därhemma. 

Fem enkla sätt att skydda ditt smarta hem från cyberattacker

  1. Uppdatera dina enheter och programvara. Det här är den mest grundläggande åtgärden som du bör vidta för att öka säkerheten i ditt smarta hem. Kontrollera att dina smarta enheter är uppdaterade med de senaste säkerhetsuppdateringarna. Saknar du den senaste programvaran? Ladda i sådana fall ned den för att försäkra dig om att ditt system hålls uppdaterat.
  2. Använd starka lösenord. Du bör självklart alltid använda starka lösenord för dina smarta enheter. Undvik även att använda samma lösenord för flera smart hem-enheter. Du bör givetvis även ha olika lösenord för olika webbplatser som du brukar besöka. Har du svårt att minnas alla dina lösenord? Då kan vi rekommendera att du använder en lösenordshanterare med unika lösenord för varje webbplats. Det är ett praktiskt val om du till exempel öppnar flera medlemskonton på spelsidor som casinoutankonto24.se och andra webbplatser och ska hålla koll på flera olika användarnamn och lösenord.
  3. Använd en separat nätverksanslutning för dina smarta enheter. Du bör helst inte ansluta dina smarta enheter till ditt huvudnätverk, utan istället skapa en separat nätverksanslutning för varje enhet. På så vis minskar du nämligen risken för intrång.
  4. Skapa brandväggar för att höja säkerheten i hemmet. En brandvägg kommer att fungera som en kraftfull barriär mellan nätverket och internet. På så sätt kan brandväggen blockera skadligt innehåll som kan utgöra en säkerhetsrisk. En brandvägg kan också skydda dina enheter mot attacker som riskerar att medföra en överbelastning vilket kan slå ut viktiga enheter i hemmet.
  5. Aktivera tvåfaktorsautentisering för dina smarta hem-enheter. Tvåfaktorsautentisering är en annan säkerhetsåtgärd som rekommenderas av de flesta specialister. Om du har funktionen installerad krävs en verifiering utöver själva lösenordet (till exempel via SMS). Genom att aktivera tvåfaktorsautentiseringen minskar du på ett enkelt sätt risken för att en obehörig person ska få tillgång till känsliga uppgifter. 

Vanliga cyberattacker mot smarta hem-enheter

I takt med den ökande populariteten av smarta hem-enheter har också antalet cyberattacker blivit fler. 

En av de vanligaste attackerna mot smarta hem-enheter är när en angripare helt enkelt försöker komma åt enheten genom att gissa lösenordet. Detta är särskilt vanligt om användaren inte ändrat det förinställda lösenordet. Därför upprepar vi den tidigare uppmaningen att byta lösenord med jämna mellanrum. Ändra standardlösenordet direkt på alla enheter och använd istället ett starkt och unikt lösenord.

Andra vanliga attacker som användare kan utsättas för inkluderar phishing-attacker, där angriparen skickar e-postmeddelanden som försöker lura användaren att avslöja känslig information som till exempel lösenord eller kreditkortsnummer. Du bör därför vara vaksam mot alla misstänkta meddelanden och alltid undvika att klicka på länkar eller öppna bilagor från okända avsändare. 

Observera dock att även e-postmeddelanden som ser ut att komma från en säker avsändare kan vara farliga, så var uppmärksam på felstavningar eller ovanligt formaterade meddelanden. Det är nämligen varningssignaler på att någon försöker komma åt känslig information.

Angripare kan även försöka hitta sårbarheter i programvaran som används i smarta enheter. Under sådana attacker kan den som utför angreppet försöka installera en skadlig kod som slår ut enheten och stjäl dina uppgifter.

En annan form av hot går under namnet botnet, där angriparen försöker ta kontroll över en stor mängd enheter genom att använda datavirus eller trojanska hästar.

Varför är då smarta hem-enheter extra utsatta för botnet-attacker? Det beror helt enkelt på att sådana enheter ofta är påslagna dygnet runt, även när de inte används. Detta gör dem till ett lättare mål för botnet-attacker.

Ska smart hem-teknologi undvikas?

En fråga som du som läsare kanske ställer dig nu är om man faktiskt bör avstå från att använda smarta TV-apparater, högtalare och kylskåp? Är riskerna helt enkelt för stora? Svaret på den frågan är nej. Om du följer våra råd minskar riskerna betydligt. 

Det är också viktigt att komma ihåg att smart hem-teknologi på många sätt kan bidra till att öka den personliga säkerheten för både dig och dina nära och kära. Använder du till exempel en smart lås till ytterdörren får du ökad kontroll över ditt hem. Om en elektriker, rörmokare eller en annan hantverkare behöver komma in i ditt hem kan du ge besökaren tidsbegränsad åtkomst till hemmet. 

Att använda smarta rörelsesensorer kan också hjälpa dig att övervaka din bostad. Om du dessutom kopplar rörelsesensorn till en app kan du övervaka ditt hem från var som helst i världen. Skulle något misstänkt upptäckas får du en omedelbar notis. Ett annat alternativ är att använda smarta övervakningskameror för att övervaka bostaden 24/7.

Sammanfattningsvis kan alltså smarta hem-enheter ge dig ökad personlig säkerhet. Genom att använda dessa teknologier kan du minska risken för inbrott, brand och andra olyckor.  Men eftersom systemen är sårbara bör du, för att vara på den säkra sidan, även vidta åtgärder för att skydda enheterna från attacker.

Upptäck

Se mer