Kap och gersåg, hemmafixarens bästa vän

En kap och gersåg, eller ännu hellre en kap och gersåg med bord, står högt på önskelistan hos många hobbysnickare och hemmafixare. Att kunna såga med precision och även göra korrekta vinklar är många gånger en förutsättning för att du ska lyckas med ditt projekt.

Fakta om kap och gersåg:

Vad?En elektrisk såg avsedd att kapa och göra korrekta geringar med
Var?I hemma verkstaden, kanske i källaren eller uthuset
När?Den kommer väl till pass i de flesta byggprojekt
Kostnad?Från några hundra till tiotusentals kronor

Kap och gersåg test, vilken ska man välja?

Ger du dig ut på nätet så hittar du mängder med test som jämför och betygsätter olika modeller av kap och gersågar. Det är lätt att bli förvirrad när man läser dessa test, då de ofta kommer till olika slutsatser om vad som är den bästa investeringen. Flera tester utser “bästa kap och gersåg”, men med olika resultat.

Så vilken kap och gersåg skall man egentligen välja? Svaret är enkelt och ändå inte. Du skall välja en kap och gersåg som passar dina behov och vad du skall använda den till. Skall du kapa några enstaka träbitar någon gång då och då, ja då räcker en budgetvariant gott. Skall du däremot ge dig in på avancerat finsnickeri, och kanske bygga spegeldörrar eller listverk, ja då behöver du något rejält med rätt funktioner och finesser. Framförallt är då geringen och smidigheten i dess funktioner av särskilt intresse.

Kända tillverkare av kap och gersågar

  • Dewalt
  • Makita
  • Festool
  • Bosch
  • Ryobi
  • Meec Tools
  • Milwaukee
  • Metabo
  • Hikoki

Bosch, Jula eller Milwaukee?

Precis som testerna är många, så är också tillverkarna av kap och gersågar många. Flera tillverkare har dessutom ett antal olika modeller att välja mellan.

Till de stora tillverkarna hör bland annat Bosch och Ryobi. Du kan även köpa kap och gersåg från Jula av deras märke Meec Tools. Är du på jakt efter något i premiumklassen finns Makita kap och gersåg. Andra märken att titta på kan vara Milwaukee, Metabo eller Hikoki. Men många anser att en kap och gersåg från Dewalt hör till de mest prisvärda.

Av yppersta klass brukar Festool kap och gersåg anses vara. Festool har generellt rykte om sig att tillverka maskiner av kvalitet. Men priset blir också därefter, med ett ingångspris på drygt tiotusen, och toppmodeller som hamnar en bit över trettiotusen.

Var placerar jag min kap och gersåg?

Var du väljer att placera din kap och gersåg är naturligtvis upp till dig och vilka utrymmen du har. Då maskinen kräver el, så är det naturligtvis bäst att placera den där du har ett fungerande vägguttag, inte minst för att slippa flytta den vid användandet.

Allra smidigast är om du kan köpa en kap och gersåg med bord, men har du en lös maskin, kan du kanske placera den på ett lämpligt stativ som du kan konstruera själv, för att på så sätt kunna arbeta smidigt och i rätt arbetshöjd. Många som bor i eget hus har möjlighet att inreda en hel liten verkstad i källaren eller i en del av garaget. Skall du tillbringa mycket tid i din verkstad, kan det vara en fördel om den ligger i ett isolerat utrymme, som kanske till och med är uppvärmt, då det är bekvämare att kunna arbeta utan att frysa.

Bästa användningsområde för en kap och gersåg

Om du går i tankarna att köpa en kap och gersåg, har du förmodligen redan bildat dig en uppfattning om vad du tänker använda den till. Generellt brukar en kapsåg användas för att få fina snitt när du kapar trä. Gersågen använder du för att skapa geringar, det vill säga de hörn som du får fram av att snedsåga två lister. Hörnen kan vara av både modell inre och yttre hörn, och ibland kan du även få behov av hörn på mer eller mindre än nittio grader. I dessa sammanhang är en gersåg ovärderlig.

Drömmer du om vackra spegeldörrar eller en panel i matrummet, då lär du ha behov av att införskaffa en bra kap och gersåg för att lyckas i projektet. Så innan du åker iväg och inhandlar en kap och gersåg, gör en lista av vad du behöver för funktioner, då blir också valet av såg lättare.

Upptäck

Se mer