Saker du inte ska göra när du kör bil

Sverige är utan tvekan ett motoriserat samhälle. Väldigt många av de i vuxen ålder besitter idag ett körkort. Det betyder att våra vägar allt som oftast är väl trafikerade. Bilkörning kan dock vara lika smidigt och nöjsamt som det kan vara en livsfara om du inte är noggrann. Det finns mängder med saker du därmed inte bör göra när du sitter bakom ratten. I den här artikeln har vi listat fem av dessa distraktioner du bör undvika när du kör.

Ha ögonen på vägen

Många svenskar idag har fått uppleva den stolthet som kommer när man vandrar ut från körskolan med ett certifikat för körkort på hand. Det betyder att du har klarat av Trafikverkets regler och prover och kan nu börja köra bil obehindrat på våra svenska vägar. Under dina lektioner har du fått lära dig allt du behöver veta för att starta, köra samt parkera en bil.

När man väl ger sig ut i trafiken, handlar det dock inte bara om vad man kan göra. Det är minst lika viktigt att förhålla sig till den lista på saker du inte bör syssla med. Det är ingen idé att du spelar med ditt liv till följd av ouppmärksamhet bakom ratten. Spelandet kan du spara till online casino utan svensk licens. Här nedan finner du nu en lista på fem saker som inte bör förekomma när du sitter bakom ratten på ett fordon.

Farliga distraktioner i trafiken

  • Kolla mobilen
  • Ha för hög volym på stereon
  • Köra påverkad
  • Skippa säkerhetsbältet
  • Skräpa ur fönstret

Kolla mobilen

Det här är ett av de vanligaste misstagen som folk begår i trafiken. Idag är vi mer bundna än någonsin tidigare till våra mobiltelefoner. Det finns ett uttryck som lyder att man ”bär livet i fickan”, vilket stämmer ganska så väl överens med den moderna människans totala kapitulation till våra högteknologiska apparater. Vi kollar på vår mobil i alla lägen, även när vi kör.

Det här är dock något du absolut måste undvika. Inte bara för att det är ett bötesbelagt brott enligt trafikslagen. Du riskerar även ditt samt andras liv när du låter dig distraheras av flimret på en mobilskärm. Det är lätt att sjunka in i sms-konversationer, chattar eller Wordfeud, så du gör bäst i att helt undvika din telefon när du kör. Du kan eventuellt ta ett samtal via handsfree om det brådskar, annars är det bäst att du även låter de verbala konversationerna genom telefonen vänta.

Ha för hög volym på stereon

Många svenskar i trafiken idag finner det rofyllt eller fokuserande att ha lite musik att köra till. Vare sig det handlar om radiokanaler, Spotify eller en riktigt bra ljudbok, kan det kontinuerliga ljudet hjälpa dig att fixera på körningen. Körningen blir en mindre trist sysselsättning om du kan då höra lite ljuvlig musik. Det du dock bör tänka på är vilken typ av volym samt medium du använder för ditt musikintag i trafiken.

Om du har för hög musik i högtalarna, kan det betyda att du missar viktiga saker som händer omkring dig. Att köra handlar inte bara om den synliga uppmärksamheten. Du behöver även kunna tyda ljud och läten i din omgivning. För hög musik kommer att förhindra detta. Det blir än värre om du kör med hörlurar eller örsnäckor. Då isolerar du dina hörselgångar, vilket kan leda till olyckliga påföljder.

Köra påverkad

Det är känt att du inte får fara runt vid ratten på en bil när du är kraftigt alkoholpåverkad. Rattfylleri är en av de ledande orsakerna till olyckor i trafiken och strängt bestraffat enligt lagen. Dock finns det många som ändå fattar beslutet att köra trots att de intagit alkohol. Även om det bara handlar om några fåtal öl, kan det vara tillräckligt för att du skall få en ohälsosam promille av sprit i blodet. Du bör därmed alltid avstå att sätta dig i förarsätet när du intagit alkohol, oavsett mängd.

Att vara påverkad i trafiken gäller dock inte bara sprit. Även narkotika av olika slag innefattas i regelverket. Du kanske känner dig särskilt lugn eller fokuserad efter att du tex. intagit marijuana. Dock kan detta vara en falsk självsäkerhet som kan komma att bli kostsam. Även Mary Jane är ett preparat som inte verkar för att du skall bli en bättre förare. Mer sannolikt kommer du vara mindre effektiv bakom ratten.

Skippa säkerhetsbältet

Du bör alltid bära säkerhetsbälte när du sitter i en bil. det här är något som både lagboken samt förståndet säger till dig. Det må kännas restriktivt och kan även vara obekvämt i vissa lägen, dock är dessa livsuppehållande remmar där av en anledning. De kallas inte ”säkerhetsbälte” utan anledning.

Förvånansvärt många av de som dör i trafiken varje år möter sitt öde tack vare att de inte hade bältet spänt runt kroppen. Det är minst sagt ett onödigt sätt att gå till graven på. Lite obekvämt under resan är värt den potentiella livräddaren som ett säkerhetsbälte kan visa sig vara i en kollision i trafiken.

Skräpa ur fönstret

Det är alltid viktigt att vi tänker på att värna om naturen. Den har visat sig vara sårbar för människans åtaganden på både det industriella som sop-relaterade planet. Luften och träden runt omkring oss är alltså inte beredda för att hantera allt som vi utsätter dem för. Om du kör en bil med förbränningsmotor, orsakar du redan en del skada på naturen.

Att lägga till onödigt skräpande är absolut inte att rekommendera. Var därmed inte nonchalant när du kör och behöver göra dig av med något du har i handen. Att öppna upp fönstret för att kasta ut säg ett glasspapper är likväl dumt som skadligt beteende. Om inte för naturen, tänk då på dig själv. I det korta moment som du spenderar till att skräpa ner, har du förlorat fokuset på vägen framför dig.

Upptäck

Se mer