Sofia Geite – känd från TV

Känner du till Sofia Geite beror det säkert på att du är en TV4-tittare. Läser du så kallad skvallerpress, exempelvis Hänt eller Svensk Damtidning, har du förmodligen också stött på henne. Är du mer lagd åt att ta din information från Wikipedia vet du kanske inget om henne. Där finns nämligen, förvånande nog, ingen biografi om Sofia Geite. 

Snabbfakta om Sofia Geite:

Född19 februari 1982 i Östergötland
Gift  2018 med TV4-kollegan och sportjournalisten Johan Edlund 
Barn Elsa, Ester och bonusbarnet Jack (Johans son med Jessica Almenäs)
Yrke Känd TV-profil, programledare och journalist på TV4

Sofia Geite – TV4

Du kan ha förväxlat Sofia Geite med parhästen Maria Forsblom. Det är nämligen vanligt förekommande. Maria känns igen från “Nyhetsmorgon”, där hon började 2013. Numera arbetar hon med programmet “Secret Song”. Maria fick, när Sofia varit i sändning, meddelanden avsedda för Sofia, och vice versa fick Sofia meddelanden riktade till Maria. Sofia Geite togs bort från programmet Nyhetsmorgon för att det var svårt för tittarna att skilja dem åt. Inte underligt då att Sofia fick lämna programmet. Någon av dem måste ju bort. Andra tittare, som förmått skilja dem åt, brukade fråga om Maria och Sofia var syskon, eller till och med tvillingar. De är mycket lika till det yttre, och dessutom goda vänner. 

Sofia Geite – ursprung

Det går inte att hitta så mycket information på internet om Sofia Geites bakgrund. På stayfriends.se framgår det att hon gick grundskolan i Söderköping, på Ramunderskolan, och att hon gick gymnasiet vid Thapperska skolan i Norrköping. Hon tycks ha vuxit upp med familjen i Söderköping, som är beläget 16 kilometer söder om Norrköping. Prefixet “Söder” för att  köpingen är belägen söder om Norrköping. Därav också att “Norr” måste stå för att köpingen är belägen norr om Söderköping. Städerna har alltså en nära relation, också för Sofia Geite. 

Sofia Geite – Bröllop

Lördagen den 28 juli 2018 gifte sig Sofia Geite med TV4-kollegan och sportjournalisten Johan Edlund. Vigningen ägde rum i S:t Laurentii kyrka i Söderköping, inför familj och vänner, däribland andra kändisar, såsom Maria Forsbom och Carin Da Silva, också hon programpresentatör på TV4. Valet av ort är ett ytterligare tecken på Sofias ursprung, eftersom den svenska traditionen brukar innebära att brudens föräldrar står för bröllopskostnaderna, och var är mer naturligt att ha en bröllopsfest än i trakten där föräldrarna bor. Festen hölls på Sörby Herrgård i Norrköping. 

Sofia Geite – karriär

Redan under studietiden på journalistutbildningen praktiserade Sofia Geite på SVT. Hennes pappa var bildproducent på SVT Norrköping. Hon hade alltså hunnit bekanta sig med arbetsmiljön redan i barndomen när hon följde med sin pappa till inspelningsstudion. Sofia har hunnit med att göra bland annat:

  • Efter fem
  • Nyhetsmorgon
  • TV4 Nyheterna Live
  • TV4 Nyhetsmorgon
  • Secret Song

Sofia Geite finns inte på Wikipedia 

Wikipedia startade den 15 januari 2001 och är en encyklopedia på internet, alltså ett uppslagsverk. Om vi roar oss med att där söka efter Jessica Almnäs, som har sonen Jack med Sofia Geites nuvarande make, får vi bland annat veta att Jessica kom på andra plats i vad man skulle kunna kalla för den stora bikini-tävlingen, nämligen “Fröken Sverige” 1998. Vi får veta mycket om Jessica Almnäs, bland annat även att hon bytt arbetsplats från TV4 till TV5. Men vi hittar inget alls om Sofia Geite, som sagt var, trots att Wikipedia innehåller artiklar på över 300 språk och är internets sjunde mest besökta webbplats.

Wikipedia skrivs och redigeras av vem som helst, personer över hela världen. Den som skriver och använder Wikipedia kallas för en “wiki”. Vill du lära dig att skriva på Wikipedia kan du börja med att öva dig på Wikipedias testredigerare som kallas för “Sandlådan”. Ett tips alltså, om du vill bli den som skriver en artikel om Sofia Geite.

Upptäck

Se mer