Ulrika Davidsson, kostrådgivare med banbrytande råd

Ulrika Davidsson är ett namn inom kostrådgivning som många blivit varse om de senaste åren. 

Hennes dieter, kurser och böcker har inspirerat många att förändra matvanor och kosthållning.

Speciellt uppskattade är Ulrika Davidssons “kickstarts” onlinekurser, som är skräddarsydda för att hjälpa deltagarna att snabbt nå förändring och därmed resultat, både snabbt men också hållbart på sikt. Ulrika Davidsson medverkar regelbundet i Aftonbladet med “Kickstart” och har blivit mycket uppskattad för de råd hon ger där.

Snabba fakta om Ulrika Davidsson:

Vem?Ulrika Davidsson är en svensk kokboksförfattare med fokus på sund kosthållning.
Ålder?Ulrika Davidsson är född 1971.
Varifrån?Ulrika är småländska, född i Jönköping.
Mest känd för?Företaget Kickstart. Ulrika Davidsson är en ivrig förespråkare av Keto, LCHF och GI.

Ulrika Davidsson och matrevolutionen

Under många år förespråkades en kost som var förhållandevis rik på kolhydrater. Vanligt folk åt en kost som liknade den som åts inför långa skid och löplopp. Tanken var naturligtvis god, man skulle lagra och få mycket energi.

Men energi som lagras och inte förbränns i kroppen, omvandlas som bekant med tiden till fett. Ulrika Davidsson var en av de som gick i spetsen för den matrevolution som kom inom kostrådgivningen. På kort tid introducerades begrepp som Keto, LCHF, GI, medelhavskost och paleo.

Vad innebar då alla dessa nya begrepp? Kort och enkelt så är det en rad dieter som syftar till att få oss att äta en kost som är mer rik på protein och fett och snål på kolhydrater. Dieterna är olika strikta och har delvis olika inriktning, men huvudprinciperna är i mångt och mycket detsamma.

Ulrika Davidsson och den nya tidens kosthållning

De nya dieterna innebar i praktiken att kroppen förlorade möjligheten att omvandla kolhydrater till fettreserver. De flesta känner dessutom en större mättnadskänsla av proteiner och fett vilket gör att man mätt i kalorier ofta äter mindre.

Ulrika Davidssons recept som finns i hennes böcker men även i hennes kurser, hjälper människor att tänka nytt och tillreda måltider i enlighet med exempelvis LCHF och GI.

GI står för glykemiskt index och används för att rangordna i vilken utsträckning kolhydrater påverkar blodsockernivåerna. 

I sina böcker presenterar Ulrika Davidsson goda och lättlagade recept, såsom kesoplättar och arabiska ägg. Måltider som innehåller mycket protein och lite kolhydrater. Kolhydrater med låg påverkan på blodsockret är dock bra, och behövs då de ofta innehåller vitaminer. 

Grönsaker är ett sådant exempel, men då många har lite svårt med det, introducerade Ulrika Davidsson gröna drinkar och smoothies. Utöver nyttigheter, startar dessa drinkar även förbränningen.

Kickstart med Ulrika Davidssons, program för effektiv kosthållning

Kickstart är både namnet på Ulrika Davidssons företag, såväl som namnet på hennes paket av onlineutbildningar, vilka syftar till att hjälpa människor igång med en sund kosthållning. Den sunda kosthållningen leder inte bara till viktminskning, utan även till bättre energi och bättre hälsa.

Ett av hennes koncept har Ulrika Davidsson döpt till 66 dagar. Enligt Ulrika krävs det 66 dagar för att bryta gamla vanor och komma igång med och uppodla nya bättre vanor. Programmet utlovar förutom nya goda vanor även en viktminskning för den som behöver det.

Ett annat tufft program som Ulrika signerat är “800” vilket innebär att du endast äter 800 kalorier per dag. Du får fördela kalorierna som du själv vill, men inte överstiga 800 totalt. Den vanligaste varianten av detta är ett så kallat 5:2 schema, där du under två dagar håller dig till färre kalorier.

Andra effekter av en hälsosam kosthållning

Att äta hälsosamt och hålla en sund vikt, har andra fördelar än att bara känna sig smal och snygg.

En sund livsstil kan göra en mer motståndskraftig mot sjukdomar och även hjälpa en att bli av med sjukdomar.

Många av de sjukdomar som blivit vanliga på senare år i västvärlden, är så kallade välfärdssjukdomar. Sjukdomar som till stor del uppkommit till följd av fel kosthållning. Till dessa räknas många hjärt- och kärlsjukdomar och även vissa cancerformer.

Något annat en sund kosthållning kan hjälpa till enligt Ulrika Davidsson är att komma tillrätta med hormonbalansen. Detta problem drabbar främst kvinnor, men under senare år har problemet även börjat visa sig hos män. Typiska problem är rubbningar i sköldkörtel och binjurar, migrän orsakad av hormonella rubbningar samt viktuppgång.

Ulrika Davidsson är en av många som inspirerat det svenska folket att ta matvanor och en sund livsstil på allvar. Både för att öka livskvaliteten på kort och lång sikt.

Några av Ulrika Davidssons receptfavoriter:

  1. Kickstart soppa
  2. Arabiska ägg
  3. Kycklingwok med kål
  4. Grönkålschips

Upptäck

Se mer